Otel Yönetimi ve Operasyonlarında Empatik Liderlik

Otel Yönetimi ve Operasyonlarında Empatik Liderlik
Burçak ATAK
Posted on Mart 29, 2024, 10:00 pm
5 mins

BURÇAK ATAK

Otel Yönetim Danışmanı ve Eğitimci

“Yönetici ile konuştuğunda onun “önemli” olduğunu hissedersin, lider ile konuştuğunda ise kendinin…”

Otelcilik sektörü içerisinde var olan çalışma ekosisteminde, odağına insanı koyması sebebiyle, içeride ve dışarıdaki potansiyel müşterilerinin memnuniyeti sektörümüzün önceliği. Sorunlar baki, nedenler malum… Zaten geriye bakmaya da lüzum yok.  Bakışımızı dışarıdaki müşterinin yerine içeriye, kendimize, ekibimize çevirmemiz ve oradan aldığımız güven ile geleceği yansıtmamız yeterli. Nasıl mı? En basit haliyle ceketi ilikleten “yönetici” kostümünden soyunup; başkalarının duygularını, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını anlama becerisini kendimizde geliştirip, ekiplerimize “Empatik Liderlik” ederek.

Sektörümüzün gelişim alanında, ne yazık ki henüz farkında olmadığı, büyük bir potansiyel yatıyor.  Zamanla yarışan, karmaşık ve dinamik bir ortamda faaliyet gösteren işletmeler, o iş çarklarının dişlileri arasında sıkışıp, anlık çözümler ile günü kurtarmaya çalışıyor.  

Nadiren de olsa işi otelcilik olan organizasyonların, takım çalışmasıyla güçlendirilmiş iş birliği ve karşılıklı dayanışma temelinde geliştiklerine şahitlik ediyoruz; şansları ise iş süreçlerinin doğru ilerlemesinde güçlü bir lidere sahip olmaları.

Burada bahsettiğim yönetsel yetkinlik anlamında ekibine yön veren “güçlü” bir lider değil, yönetsel özelliklerinin yanı sıra özellikle empatik liderlik yeteneğine sahip bireylerin büyük sorumluluklar gerektiren pozisyonlarda yer almaları, empati becerisini tıpkı diğer iş becerilerinde olduğu gibi üst düzeyde kullanabilen liderlerin varlığı.

Fark ne biliyor musunuz? Etkin ve empatik liderler sadece organizasyonun güvenine sahip oldukları için “otoriteye” sahip olduklarını biliyorlar. Organizasyonun ihtiyaç ve imkanlarının kendi ihtiyaçlarından önce geldiğini anlıyorlar. Sözü edilen farkındalık ise sadece empati ile mümkün.

Belirlenen hedeflere ekibi odaklamayı başaran, oluşturduğu vizyon etrafında ekibini birleştiren, motive eden, farklı grup üyeleri arasındaki çatışmaları çözen, iş birliğine dayalı adil bir sistemle kolektif emeğin organizasyonunu yöneten olmak neredeyse tüm liderlerde olması beklenen yetenekler. Siz bunun işletmenizde olup olmadığını bir süre düşüne durun, bence asl’olan fark yaratan davranış modeli geliştiren ve değişimi başlatan liderler; temel yönetsel yetkinliklerin ötesine geçen farklı ve sıra dışı işler yapan empatik liderler.

Otelci olarak benzer deneyimlerden geçmiş yöneticilerin “böyle gelmiş böyle gider”, “değişmez kardeşim”, “yaparız ama….” içeren cümlelerine rağmen, gizli potansiyellerini kullanarak karşı tarafla bağ kurabileceklerine, ihtiyaçları doğru analiz ederek, sorunların farkında olarak çözümde aktif rol alabileceklerine, bağ kurmanın yanı sıra hayal etme yeteneklerini geliştirebileceklerine, karşı tarafın yaşayabileceği benzer duyguları tanımlama, ilişkilendirme ve paylaşma yeteneğini fark edebileceklerine otel yönetim danışmanı ve eğitimci kimliğimle deneyimlerim ve uzmanlık alanlarım çerçevesinde değerlendirince öylesine inanıyorum ki!

Neyse ki empati sabit bir yetenek değil ve empatik liderlik öğrenilebilir. Yeterli zaman ve emek harcandığında, eğitim ve gelişim fırsatları değerlendirildiğinde her yönetici, her lider empati becerilerini geliştirebilir ve bu becerileri iş hayatında etkin bir şekilde kullanmayı öğrenebilir.

Bir söz var pek severim “Kıymet ‘Nedret’e tabidir.” *

Unutma işletmen için, organizasyonun için SEN önemlisin. Ve ben senin için ne yapabilirim?

*  Bir şey ne kadar az/kıt ise o kadar değerlidir” anlamına gelen bu ilkenin iktisadi alandaki açılımı Sakızlı Ohannes Paşa’nın (ö. 1912) “Mebâdî-i İlm-i Servet-i Milel” adlı eserinden zevkle okunabilir.

info@burcakatak.com

Paylaşmak Güzeldir
Burçak ATAK
TUROYD Genel Sekreteri

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.