Otelcilikte Yüksek Sirkülasyonun Etkileri
Otelcilik sektörü, misafir memnuniyetinin en yüksek öncelikli olduğu, dinamik ve hızla değişen bir alan, ancak bu alanda sık karşılaşılan sorunlardan biri personel sirkülasyonunun yüksek olması. Çok sık personel değişikliği, birçok işletmenin karşılaştığı önemli bir zorluk olup, hem işletmenin iç işleyişini hem de dışarıdaki itibarını olumsuz etkileyebilir.
Personel sürekli değiştiğinde, müşteriler aynı hizmet kalitesini ve tanıdık yüzleri tekrar görme şansı bulamayabilir bu da işletmeye sadakatin oluşmasını engelleyebiliyor ve misafirlerin rahatlık ve güven duygusunu zedeleyebiliyor. Sürekli aynı işletmeyi tercih eden misafirlerin yüksek olduğu otellerde genellikle görülür ki, o işletmede uzun yıllardır çalışanların sayısı da fazladır.
Her ne kadar değişiklik ve yeni kan işletmeye fayda getiriyor da olsa sık yapılan bu değişikliklerde yeni personel, her zaman önceki çalışanların deneyim ve bilgilerine sahip olmayabilir. Bu durum, sürekli yeni çalışanlar için eğitimlerin olması gerektiği anlamına gelir. Eğitim süreçlerinin sık sık tekrarlanması, işletmenin zamanını ve kaynaklarını tüketip ek bir maliyet oluşturabilir. Ayrıca, yeni personelin otelin kültürüne ve hizmet standartlarına adapte olması zaman alır, bu da geçici bir hizmet kalitesizliğine neden olabilir.
Yüksek sirkülasyon, iş gücünün verimli bir şekilde çalışmasını engeller. Sürekli değişen ekipler, görev dağılımlarının ve süreçlerin oturmasına engel olabilir. Personel arasında işbirliği eksikliği yaşanabilir ve bu da operasyonel aksaklıklar yaratabilir. Bu tür aksaklıklar, misafir deneyimini olumsuz etkiler.
Hepimizin dikkatini çekiyordur muhakkak. Kariyer sitelerinde aynı işletmenin, aynı pozisyonlar için sık sık yayınladığı ilanlar görüyoruz. Sürekli aynı iş ilanının yayınlanması dışarıdaki gözlemciler tarafından otelin çalışanlarını tutmada zorluk yaşadığı şeklinde yorumlayabilir. Bu durum, iş ilanlarına başvuran potansiyel çalışanlar arasında “neden sürekli yeni personel aranıyor?” sorusunu gündeme getirebilir, başvurmak konusunda tereddüt yaratabilir, işletmenin prestijini zedeleyebilir. İş ilanlarının sıklığı, otelin iş gücü yönetiminde bir problem olduğu, iş ortamının sağlıksız olduğu ve çalışanların memnuniyetsiz olduğu izlenimi yaratabilir.
Bir işletme, içindeki personel sirkülasyonu konusunda başarısız görünüyorsa, dışarıdan bakıldığında müşteri memnuniyetinin de düşük olabileceği izlenimini oluşturur.
Elbette ki bu sirkülasyonların bir çok sebebi var, otelcilik sektöründeki bazı işletmeler, personeline yeterli maaş ve sosyal haklar sunmayabilir. Bu durum, personelin işten ayrılma oranını artırabilir. Tabi ki sadece maddi olanaklar dışında çalışanların kariyerlerinde ilerleme fırsatlarının olmaması, onları başka iş fırsatları aramaya itebilir.
İyi bir liderlik ve iş gücü yönetimi olmadan, personel motivasyonu düşer ve yüksek işten ayrılmalar yaşanır. Yetersiz liderlik, çalışanları işyerinde tutma konusunda büyük bir engel teşkil eder.
Otelcilik sektörü, özellikle otel personeli için yoğun bir iş temposu ve zorlayıcı çalışma koşulları sunuyor. Uzun saatler, düşük maaşlar ve yetersiz dinlenme zamanları, personelin tükenmişlik hissi yaşamasına neden olabilir ve bu da personelin işten ayrılmasına yol açar.
Bu tür olumsuzluklar için alınacak önlemlerden çalışan memnuniyetine ve kariyer gelişimine yatırım yapmak en başta geliyor, başarı bir çok kişiyi tatmin edebiliyor, eğitimlerle ve hedeflerle desteklenen başarı yolculuğunda kimse işletmesini terketmek istemez diye düşünüyorum.
Yöneticilerin liderlik becerilerini geliştirmek ki bence çok önemli unsurlardan. Biliyoruz ki imkanlar çok iyi bile olsa, bazen çalışanlar yöneticilerinin tavırlarından dolayı iş yerlerinden ayrılmak durumunda kalabiliyorlar.
Esnek çalışma koşulları sunmak, hafta sonu çalışma koşullarında destekçi olmak, rekabetçi maaş, prim ve yan haklar sağlamak gibi bir çok unsurdan bahsedebiliriz.
Her ne kadar değişimin olumlu katkıları olsa da çalışan sadakati eşittir misafir sadakati. Mevcut çalışanlarla beraber, iyi bir lider öncülüğünde işletmeye katkı sağlayacak değişimler her zaman faydalıdır.
- Konaklama Sektöründe Dinamik Fiyatlandırma
- Nedir Bu Gerilla Pazarlama?
- Yeni Bir Yıla Merhaba! 2025’te Yeni Ufuklar, Yeni Umutlar
- Türkiye’de Turizm Fuarlarına Profesyonellerin İlgisinin Azalması ve Çözüm Yolları
- Otelcilikte Yüksek Sirkülasyonun Etkileri
- Otellerde Yapay Zekanın Yükselişi; Geleceğin Misafirperverliği
- Sosyal Medya Yönetimi ile Dijital Pazarlamanın Önemi
- Turizmde Doğru Kavramı
- Turizmde Pazarlamanın Sihirli Dokunuşu
- Güvenliğin Olmadığı Yerde Turizm Olmaz
- Z KUŞAĞI ZOR MU?
- İzin Hakkı: Lüks mü, Yoksa Temel Bir İnsan Hakkı mı?
- Yoğun Tempo İçinde Denge
- Türkiye’de Turizm Çalışanları Neden Yurtdışına Gidiyor
- Tüketim Patırtısı: Modern Dünyanın Bilinçsiz Tüketim Sorunu
- Türkiye’de Turizm Çeşitleri: Deniz, Kum ve Güneşin Ötesi
- Çok Gezen mi Bilir, Çok Okuyan mı?
- TÜRK MİSAFİRPERVERLİĞİ KAZANACAKTIR
- MİSAFİR ALIŞKANLIKLARINDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
- TUTKUNUZU İŞE DÖNÜŞTÜRÜN
- SEZON BİRAZ ZOR GEÇİYOR OLABİLİR AMA SEZON SONU ZAFER YİNE BİZİMDİR!
- Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Eğitim Şart