Otelcilik sektörü, dışarıdan bakıldığında cazip ve heyecan verici bir alan gibi görünse de, içinde barındırdığı dinamikler ve zorluklar çoğu zaman göz ardı edilir. LinkedIn gibi profesyonel platformlarda otelcilik üzerine yapılan paylaşımlar, çoğu zaman sektörün sadece parlak tarafına odaklanırken, operasyonel gerçeklikler ikinci planda kalıyor.
Softotel Hospitality Management & Development CEO’su Serkan Gümrükçü’nün kaleme aldığı bu yazı, otelcilik mesleğinin sosyal medyada yansıtıldığı gibi olup olmadığını sorguluyor ve sektörün iç yüzüne dair çarpıcı bir bakış sunuyor. Misafir memnuniyeti, gelir yönetimi ve ekip yönetimi gibi kritik konulara mizahi bir dille yaklaşan bu yazı, aynı zamanda sektör profesyonellerini derinlemesine düşündürecek nitelikte.
Gerçek başarı, yalnızca motive edici cümlelerle değil, sürdürülebilir iş modelleri, güçlü ekip yönetimi ve adil çalışma koşullarıyla mümkündür. Sektörün içinde olan herkesin kendisinden bir parça bulacağı bu yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.
Otelcilik Linkedin’de Anlatıldığı Gibi mi?
LinkedIn’de otelcilik sektörü paylaşımlarına denk gelmeyen yoktur. Hepimizin aklına kazınan o motivasyon dolu klişeler var:
🔹“Misafir her zaman haklıdır! Evet, kesinlikle! Otel dolu olduğu halde, “Ama ben geçen sene de gelmiştim, daha güzel bir odanız yok mu?” diyen misafir de haklı. Yirmi dakika geç gelen siparişi, beş yıldızlı otel satın almış gibi yorumlayan da. Çünkü müşteri memnuniyeti her şeydir, değil mi?
🔹“Ekibinize değer verin, onlar en büyük gücünüzdür!” Kesinlikle! O yüzden personel maaşlarını minimumda tutup maksimum performans beklemek, 12 saat ayakta çalışan ekipten sürekli gülümsemelerini istemek sektör standardı oldu. Ama unutmayalım, çalışan memnuniyeti olmadan misafir memnuniyeti olmaz – teoride tabii.
🔹“Otelcilik bir tutkudur, bir aşktır!” Ah evet! Özellikle gecenin bir yarısı, yangın alarmı gereksiz çaldığında veya tatil gününde “Sen olmadan olmuyor” diyerek otele çağrıldığında bu aşkın doruklarını yaşıyoruz! Peki bu aşkın karşılığında ne alıyoruz? Sonsuz özveri ve minimum özel hayat. Ama LinkedIn’de her şey harika tabii.
🔹“Gelir yönetimi en önemli konudur!” Kesinlikle! Özellikle ADR yükseltmeye çalışırken, rakip otellerin saçma sapan indirim politikalarıyla fiyatların dibe çekildiğini görmek tam bir strateji oyunu. Ama biz LinkedIn’de hep “Geliri artırmanın 10 harika yolu” gibi teorik içerikler paylaşmaya devam edelim.
Gerçek şu ki: Otelcilik LinkedIn’de anlatıldığı kadar toz pembe değil. Bu sektörde başarılı olmak istiyorsanız, işin sadece parlak yüzünü değil, operasyonel zorluklarını da görmek gerek. Motivasyon cümleleri güzel ama sürdürülebilir iş modelleri, gerçekçi bütçeler ve sağlam ekip yönetimi olmadan hiçbir şey yürümez.
Belki de LinkedIn’de “misafir memnuniyeti” yerine “çalışan memnuniyeti” üzerine birkaç gönderi görmenin zamanı gelmiştir.
Ne dersiniz, gerçekler mi daha önemli yoksa güzel cümleler mi?…
NE YAPMAK LAZIM? Serkan Gümrükçü Softotel Management/POYD İstanbul BYK Başkanı Geçen yıl bu zamanlar birçok insan covid 19 tehlikesinin… Daha fazla okuyun: NE YAPMAK LAZIM?
Avrupa aslında nasıl bir kıtaya dönüşüyor? Yaşlanan nüfus ile yerel kültürel kimliklerde yaşlanarak başkalaşıyor mu ya da yok mu oluyor? Belki… Daha fazla okuyun: BARIŞ
Geçen ay Kültür Üniversitesi’nde POYD olarak birlikte düzenlediğimiz Global Markaların Gözünden İstanbul otelciliği ve iş geliştirme konulu panelde çok… Daha fazla okuyun: Otelinizin adı neydi?
Thomas Hobbes’un Leviathan’ında işlediği bir kavram vardır “homo homini lupus-insan insanın kurdudur”. İnsanın kendi varlığını korumak için sürekli diğerleriyle… Daha fazla okuyun: İnsan insanın kurdudur
Dünyanın zorlu coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. Her gün yaşadığımız türden olayların bir tanesi, bir Avrupa ülkesinde gerçekleşse, insanlar haftalarca hatta… Daha fazla okuyun: Huzur
Mesleğe güneyde başladım. İçindekilerOtelcilik: Görünenin Ötesinde Bir GerçeklikOtelcilik Linkedin’de Anlatıldığı Gibi mi? O yıllarda hepimiz kendimizi bir otelciden çok, turizm… Daha fazla okuyun: Cumhuriyet Kimsesizlerin Kimsesidir
Hicaz demiryolu projesi, sultan Abdülhamit’in en çok arzu ettiği projeydi. İnşaat maliyeti o kadar yüksekti ki, devlet bütçesinin %20’sini… Daha fazla okuyun: ALMAN DOSTLUĞU !
İnsanı hayvanlardan ayıran en temel özellik, bireyin düşünebilmesi değil, empati kurabilme yeteneğine sahip olmasıdır. İçindekilerOtelcilik: Görünenin Ötesinde Bir GerçeklikOtelcilik Linkedin’de… Daha fazla okuyun: EMPATİ
Bırakın siyasi konjonktürü ya da politikacıların tehditkâr demeçlerini. İçindekilerOtelcilik: Görünenin Ötesinde Bir GerçeklikOtelcilik Linkedin’de Anlatıldığı Gibi mi? Oraya gelmeden önce… Daha fazla okuyun: Batılı Turist İstemiyoruz!
5 YILDIZLI HAYALLERİçindekilerOtelcilik: Görünenin Ötesinde Bir GerçeklikOtelcilik Linkedin’de Anlatıldığı Gibi mi? Kişi başı milli gelirimiz 2002 yılında 3660 dolar,… Daha fazla okuyun: 5 YILDIZLI HAYALLER