“VİRÜS SADECE RESTORANLARDAN MI YAYILIYOR?”

“VİRÜS SADECE RESTORANLARDAN MI YAYILIYOR?”
Hotel Gazetesi
Posted on Şubat 16, 2021, 7:44 pm
12 mins

Restoranların bir an önce açılmasını isteyen işletme sahipleri soruyor?

“VİRÜS SADECE RESTORANLARDAN MI YAYILIYOR?”

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması için 5 maddelik öneri getirdi

Pandemi kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırılması gündeme gelince, restoranlar hazırlıklara başladı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, konu toplum sağlığı olduğu için hassas davrandıklarını, Bilim Kurulu tavsiyeleri ile hükümetin atacağı adımları beklediklerini söyledi.

Sosyal medya üzerinden yürütülen kampanyalara şimdilik destek vermediklerini beliren Bingöl şunları söyledi: “TSE ile bir protokol imzaladık. Temizlik, hijyen, gıda güvenliği gibi konularda şartları harfiyen yerine getiren işletmelere COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi veriyoruz. Bu belgeye sahip olan ve iyi niyeti suiistimal etmeyecek binlerce işletme var. Gelin, HES kodu ile bu işletmeleri açalım.”

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl

TÜRES’TEN 5 MADDELİK ÖNERİ PAKETİ

Restoran ve işletmelerin zor durumda olduğunu belirten Başkan Ramazan Bingöl, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması konusunda uygulanabilmesi için 5 öneri getirdi.

1. Bir an önce ‘en sert tedbirlerle’, gerekirse ilk etapta yüzde 50 kapasite ile açalım.

2. Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın. Tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.

3. Müşteriler HES koduyla restoranlara girsin.

4. Yeme-içme sektörü çalışanlarına aşılamada öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

5. Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlara ağır cezalar verilsin.

8 AYDIR KAPALIYIZ, SALGIN NEDEN BİTMEDİ?

Bu salgının tek sorumlusunun restoranlar olmadığını belirten TÜRES Başkanı Bingöl, “AVM’ler, şehirlerarası ulaşım, turizm sektörü nasıl ve hangi koşullarda hizmet veriyorsa, bizler de bunu başarabiliriz. Öyle bir algı oluştu ki sanki virüs sadece restoranlardan yayılıyor. Gerçekten de bizim yüzümüzden salgının devam ettiği düşünülüyorsa soruyorum: 8 aydır kapalıyız. Neden hala bitmedi? Oteldeki restoranda bulaşmıyor, uçakta yan yana oturuyoruz bulaşmıyor, berbere gidiyorsunuz bulaşmıyor, ama restoranlarda virüs bulaşıyor.. Zor durumdayız. 2 milyon çalışan var bu sektörde, aileleri ile düşünün. Böyle giderse bu işletmelerin yüzde 30’u yeniden kepenk kaldıramaz. Ayrıca Bilim Kurulu’nun bir sözcüsü olması lazım. Her biri farklı şeyler söylüyor. Hangisine inanacağız?” diye soruyor.

TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl

VAKALARIN DÜŞMESİ SARECE RESTAURANLARLA MÜMKÜN OLMAZ

Nişantaşı’ndaki Must’ın işletmecisi ve ortağı, ayrıca, bir restoran ve bir de gece kulübü sahibi Ercan Gümüşkaya, 11 aydır gece kulübünün 8 aydır da restoranlarının kapalı olduğunu belirtti. Kapalı dükkâna kira ödediklerini, fatura ve stopaj ödediklerini hatırlatan Gümüşkaya, vaka sayısının 2 binli rakamlara düşmeden restoranların açılması yönünde pek de umutlu olmadığını söyledi.

TEK BİR SEKTÖR BU İŞLE SAVAŞAMAZ

Gümüşkaya, “Vaka sayılarının düşmesi sadece restoran, kafelerle mümkün olmaz ki. Toplu taşımaya, otellere ve hatta AVM’lere bakıyorum. Belirli kurallar içerisinde hizmete devam ediyorlar. Bizler kapalıyız. Tek bir sektör bu işle savaşamaz! 3 dükkânımda bordrolu ve dışarıdan hizmet aldığım arkadaşlarım, müzisyenler de dahil 400’e yakın kişi çalışıyor. 2019’da sektör olarak 100 milyar TL vergi ödemişiz. Ne kadar geç açılırsa sektör o kadar zora giriyor. Her dükkâna denetçiler koyun, HES kodu uygulamasına geçin, belki ilk başta yüzde 50 performansla ama bir şekilde açılalım. Ticaret Bakanlığı cirosu 3 milyon liranın altında olan işletmelere yardım açıkladı. Ciro sınırı koymak haksızlık. Bu, 3-5 kişi çalıştıran işletmelere için muhakkak önemli ama bizim gibi büyük işletmelerin sorununu çözmüyor. Keşke ciro sınırı konmasaydı. O noktada kaderimizle baş başa kalmış durumdayız” diye konuştu.

KDV MUAFİYETİ GETİRİLSİN

SAHAN restoran zincirinin sahibi Tahir Tekin Öztan ise restoran ve kafeler yakın zamanda yeniden açılmayacaksa binlerce esnafa can simidi olarak yeni destek paketlerinin açıklanması gerektiğini söylüyor. Öztan nedenini de şöyle açıklıyor: “Çünkü halihazırda cirosu 3 milyon liranın altında olan, 2020’deki cirosu 2019’a göre yüzde 50 ve üzeri azalan işletmeler için destek çıktı. Bu destek gerçekten de çok kıymetli. Küçük esnafa nefes aldırır ama bizim gibi büyük işletmeler için maalesef çözüm değil. ‘Avrupa ülkelerindeki gibi devlet zararımızı karşılasın’ gibi bir beklentimiz yok. Ancak orta ve büyük ölçekteki işletmeler ile kurumsal firmaların sektörde en yüksek istihdamı sağladığı ve en çok vergiyi verdiği unutulmamalı. O nedenle 2021 sonuna kadar KDV’den muaf olunur, işçi ve işveren için SGK’ya ödenen primler alınmaz, yapılandırma ödemeleri en az hazirana kadar ertelenirse bizler de o parayla en azından kira ve personel maaşlarını bir süre daha ödeyebiliriz.”

ASIL ÇÖZÜM RESTORANLARIN YENİDEN AÇILMASI

Asıl çözümün aslında restoranların yeniden açılması olduğunu belirten Öztan, “Beş parmağın da beşi bir değil. Kurallara uymayanların gerekirse belgeleri iptal edilsin. Kurunun yanında yaş da yanmasın. 150 bin TL kiram, 200 çalışanımız var. Paket servisin cirosu yüzde 5-10. Ben bu parayla neye yeteyim?” diye konuştu.

HAKKINDA

TÜRES, 1.000’i aşkın marka, 12 bine yaklaşan satış noktası, 200 bini aşkın çalışan ve 25 milyar TL’lik ticaret hacmi ile yeme içme sektöründe faaliyet gösteren en etkili STK’dır.

TÜRES’in Misyonu; Türk Mutfağını dünya gastronomisinde lider hale getirmek, Vizyonu ise; Türk Mutfağının dünyadaki temsilcisi olmaktır.

Lokantacılığın kitabını yazan adam olarak nitelendirilen Ramazan Bingöl’ün Genel Başkanı olduğu TÜRES, Türk Mutfak dünyasına ahilik penceresinden bakarak bu köklü kültürü tanıtmayı, yaşatmayı ve ileriki nesillere taşımayı amaçlamaktadır.

Bu amaçlar doğrultusunda TÜRES yeme – içme pazarında dünya markalarının oluşturulması, dünya Gastronomi pazarından daha çok pay alınması ve ülkemize gelir kazandırılması konusunda birçok çalışma yürütmektedir.

Bugün lokanta ve restoranlar başta olmak üzere gıda sektöründe markalaşmış birçok kuruluş TÜRES’in üyesidir.

Kurulduğumuz ilk günden itibaren sektöre hizmet etmeyi gaye edinen ve hedefine ulaşan birçok başarılı çalışmaya imza attık.

Bu çalışmaları özetlemek gerekirse;

  • Yeme içme sektörümüzün sırtında yük olan yüzde 18 KDV oranlarının TÜRES’in çalışmalarıyla yüzde 8’e düşürülmesi
  • Yüzde 12’lere varan yemek çeki komisyon oranlarının TÜRES’in çalışmalarıyla yüzde 6’ya düşürülmesi
  • Doğal afetler için Kızılay ile ortaklaşa hareket etme protokolü ve günde 10.000 kişiye sıcak yemek çıkararak afet bölgelerinde hizmet verecek mobil mutfak tırı
  • İSMEK’e TÜRES sponsorluğunda açtığımız Mutfak Sanatları Okulu ile sektöre kalifiye eleman yetiştirip şimdiye kadar 500 aşkın mezunumuzu istihdama kattık
  • TÜRES sponsorluğunda İstanbul Medeniyet Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nü açtık. Tam teçhizatlı bir eğitim mutfağı kurduğumuz Medeniyet Üniversitesi’nde 2017-2018 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerimiz eğitim görmeye başladı.
  • Moritanya’da TİKA ile ortak çalışıp hem yemek kültürümüzü anlatıp öğrettik hem de 500 Moritanyalı gence mesleki eğitim verdik
  • Yeşilay ile bağımlı gençleri hayata kazandırma ve meslek edindirme amacıyla çalışmalar yaptık
  • Uluslararası Lezzet Festivali, İstanbul Gençlik Festivali, Etnospor, Ramazan Etkinlik alanları, Ateşbaz-ı Veli Aşçı Dede Mutfak Tanıtım Günleri v.b birçok organizasyonu başarıyla yaptık.
  • İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde 2010 çeşit yemek ile yeme içme kültürümüzü anlattık.
  • Gastronomi, gıda israfı, istihdam, yeme içme sektörünün özel detayları konusunda toplumu bilgilendirdik ve genel merkezimizdeki seminerlerimiz ile sektörümüze destek verdik

TÜRES olarak gerçekleştirdiğimiz bu çalışmaların tamamı sizlerin vermiş olduğu destekler neticesinde ortaya çıkmıştır.

TÜRES sektörün gücüdür…

https://tures.org.tr

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.