Eser Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alıcı, sektörün sorunlarını değerlendirirken, önemli sorunlara parmak bastı ve çok değerli önerilerde bulundu.  

Turizm sektörünün sesi Hotel Gazetesi olarak her sayımızda sektörün önde gelen kurum ve kuruluşları, STK’ları ile özel sektörde faaliyet gösteren turizm şirketlerinin üst düzey temsilcileriyle, gerek kendi kurumları ve gerekse tüm sektörü ilgilendiren konularda yaptığımız söyleşilerle sektöre ışık tutmaya çalıştık. 36. Sayımızdaki konuklarımızdan biri de, turizm, gayrimenkul, yurt sektörü, yiyecek- içecek ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteren 2 beş yıldız, 1 dört yıldız ve 1 adet Butik otel olmak üzere 4 otelle konaklama sektörüne hizmet veren gruba ait Eser Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alıcı. Hem eğitimi hem tecrübesi ile gelişmeleri farklı bir bakış açısı ile yorumlayan Bülent Alıcı, Yazarımız Yeşim Sarıtaş’ın sorularını yanıtladı. 

Yeşim Sarıtaş: Sayın Bülent Alıcı, Konaklama sektörü üzerine İstanbul’da otelleriniz olup ilk olarak Turizm hakkındaki düşüncelerinizi alabilir miyiz?

“ÇEVREMİZE, İLÇEMİZE DEĞER KATMAKTAYIZ”

Bülent Alıcı: Turizm farklı paydaşların bir araya getirdiği çok büyük bir sektör. Ayrıca diğer sektörlere göre keyifli de bir sektör. Keyifli olduğu kadar da sorumluluğu ağır bir sektör. Konaklama tarafında hizmet verdiğimiz için otellerimizin bulunduğu mevkideki yaşayan halktan, çalışan esnaftan alın da ilçemize kadar sorumluluğumuz var. Yerli ve yabancı turistleri ağırladığımız için bir nevi oradaki bütünü temsil ediyoruz. Bu yüzden gelen giden tüm misafirlerimizde bırakacağımız izlenimler çok önemli. Sorumlu olduğumuz kadar da sunduğumuz kaliteli hizmet ve yüksek müşteri memnuniyetleri ile biz de yatırımcı olarak halkımıza, esnafımıza, ilçemize değer katmaktayız. Oteller birer bacasız fabrikadır…

Yeşim Sarıtaş: Bülent Bey, tarihi değeri yüksek olan lokasyonlarda 4 oteliniz var. İstanbul’da ya da Türkiye’nin farklı illerinde yeni yatırımlar yapmayı düşünüyor musunuz?

“YENİ YATIRIMLAR  YAPMAYA AÇIĞIZ”

Bülent Alıcı: Elbette her zaman kazandıkça hem ülke turizmine hizmet, hem de ülkemize ekonomik katkıda bulunmak için yeni yatırımlar yapmaya açığız. Ancak bu yatırımların olması için yatırımın geri dönüşü önemlidir. En kısa zamanda Suriçi’nde, Pera bölgesinde ve Bodrum’da Gurubumuza katmayı planladığımız çalışmalarımız bulunmakta. Ülkemize ve Hükümetimize güvenimiz tamdır. 2019 Yılında Sayın Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Beyin öncülüğünde kurulan TTYD (Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği) ülkemizin turizm alanında dünya ülke lokasyonlarıyla ve ülkemiz adına olumsuz çıkabilecek haberlere karşı Bakan Beyin, bizleri bilgilendirme toplantısında, içimiz çok rahatlamıştır. Bundan cesaret alarak inşallah yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz.

Yeşim Sarıtaş: 2023 yılını değerlendirirseniz, 2024 yılı Türkiye ve İstanbul’da turizmin geleceği sizce nasıl olur?

“2023 KAYIP BİR YIL OLDU!”

Bülent Alıcı: Çok güzel bir ülkemiz ve iki kıta arasında gerdanlık gibi asılı olan, namı dünyada bilinen bir ilimiz var ki İSTANBUL. Turistlerin Türkiye’yi her zaman tercih etmeleri mümkün. Türkiye’deki otellerin hizmet kalitesi ve konforu başka ülkelerde çok nadir görülen bir hizmettir. Kaldı ki 4 mevsimi ile tatilin her alanına hitap eden bir görsel şöleni ve zengin tarihimiz var. Türkiye’yi tercih etmelerinde en önemli faktörlerden biri de tabi ki fiyatlarımız. Fakat pandemi sonrası ekonomik dengesizliklerin dünya ülkelerinde olduğu gibi bizim ülkemizi de etkilemesi üzerine, ne yazık ki tam toparlanacağız dediğimiz 2023 yılında Şubat ayında yaşadığımız depremle 2023 yılının ilk 7 ayını maalesef Pandemiden farksız olarak geçirdik, en çok biz turizmciler etkilendik.  2022 yılında dünyada 4. sırada yer alırken, 2023 ile 5. sıraya geriledik. Oysaki hedefimiz hep birlikte ilk 3’de olmaktı.

Uçak fiyatlarının artması, Avro üzerinden TL. fiyatların artması ve piyasa alımların günlük fiyat değiştirmeleri, 2023 yılı biz otelciler için iyi bir yıl olmadı. 2023 yılı bütçesini tutturamadığımız bir yıl olarak geçti. Bu sebepten dolayı kayıp bir yıl oldu.  

Yeşim Sarıtaş: Turistleri ülkemize getiren en önemli şirketler tur operatörleri ve seyahat acenteleri!

“ELİMİZDEKİ CEVHERİN DEĞERİNİ İŞLEYEREK ARTIRMALIYIZ” 

Bülent Alıcı: 2023 yılında artan enflasyon ve maliyetlerden etkilenen en önemli paydaşlarımız tur operatörleri ve seyahat acenteleri. Pandemi sonrası tüm enerjilerini ortaya koyan seyahat acentelerinin durumu ise maliyetler nedeniyle çok zayıfladı. İstanbul Dünya’da gezilecek en güzel destinasyonlar sıralamasında 5. sırada! Elimizdeki cevherin değerini işleyerek artırmamız gerek. Turizm sektörünün en önemli paydaşlarından incoming yapan acentelerin ayakta kalması için resmi kanallar ile el ele verip İstanbul’un içinde yeni destinasyonlar, yeni tarihi alanlar ve buralara istinaden yeni etkinlikler oluşturarak hep birlikte çalışmalar içinde olmalıyız. Turizmin siyaseti olmaz! Turizm bir ülkenin dışarı açılan penceresi, ülkenin yüzü ifadesidir

MALİYETLER HER GÜN ZAMLARLA ARTIYOR! 

Zam fırsatçıları tarafından artan maliyetler yüzünden ne yazık ki ülkemizde uygulanan ekonomik planlamalar da tutmuyor. Her şeye zam gelince Personel maliyetlerini kısmak zorunda kalıyoruz. Hal böyle olunca otellerini çalıştıramayan işletmeciler satıyor, sektörü terk ediyor ya da birkaç yılı kurtarmak için yabancı yatırımcılara kiraya veriyorlar. 

NİTELİKLİ PERSONEL BULAMIYORUZ!

Zaten çalışacak nitelikli personel bulamazken, bir de ekonomik daralma olunca, personel maliyetlerinin ve elektrik giderlerin artmasından kaynaklı otelciler olarak çok zorlanıyoruz. Bunla ilgili Hükümetimiz PERSONEL SSK’sının %35’ini Devletimizin karşılaması ve elektrik maliyetlerinde turizm işletmeleri iş yerlerine en alt sınırdan (konut veya sanayi fiyatından) elektrik satması gerekmekte, Güneyde erken rezervasyonlarla otel dolulukları belli olurdu ve otelciler sezon başı, yazın ekonomik ve çalışan planlamasını yaparlar. Ancak erken rezervasyonlarda beklenen satışlarda düşüşler olduğu için ve büyük şehirlerdeki oteller gibi son dakika gelen taleplere göre sezonda yevmiyeli personeller alıyoruz. Bu durum da misafir memnuiyetini olumsuz yönde etkilemekte ve turizm her olayda ilk etkilenen sektör olduğu için çok yara alıyor. Artık turizmde yetişen yeni nesil de pek yok. Yevmiyeli çalışanlar olarak alınan niteliksiz personeller ise hizmet kalitesinin düşmesine sebep oluyorlar. Bu anlamda turizm sektöründe yetişecek, turizm sektörünü benimseyecek ve ülkesinin turizm geleceği için emek verecek yeni nesiller için proje üretilmesi zorunludur. Eğitimini bitirmiş her birey artık iş garantisi olacağını ve bu konuda sektör temsilcilerin (TÜROB ve İTO) çalışmalar yapmalı ve sektörün geleceğine yeniden yön vermeliyiz. Personel temini için otelleri gezip personel satmaya çalışan organizasyon etkinlik şirketleri var. Bu böyle olmaz. Turizm sektörüne özel yetenekli personelleri sağlayan bir insan kaynaklarımız olmalı. Eğitim ve sonrası iş garantisi. Yani kazan-kazan…

Konaklama Hizmeti veren her yer eşit şartlara sahip olmalıdır. Residence, kiralık villalar, kiralık daireler gibi turistlere hizmet veren her konaklama alanı aynı şartlara tabi olmalıdır. Yerleşik turistlerin kendi evlerini gizli kiraya vermelerinin önüne geçilmelidir. Bunlarla ilgili 2024 Şubat ayında yürürlüğe girecek kanunla ciddi oranda yaptırım uygulanacak ve gerçek anlamda caydırıcılığı olacaktır. Sayın Bakanımıza desteklerinden dolayı şahsım ve sektörümüz adına teşekkür ederim.

Yeşim Sarıtaş: Bülent Bey, ekonomik kriz bir tarafa 2024’te otelcilere işletmelerinin geleceği için ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? 

Bülent Alıcı: Öncelikle çalıştırdığımız personellerimizi; çalıştıkları otellerini sevmelerini aşılamak ve güler yüzlü personelin misafir memnuniyetinin artıracağını bilmeleri gerekir.

2024’teki ekonomik durum öngörülemez, ancak otelciler belirli stratejiler ve uygulamalar üzerinde odaklanarak rekabet avantajı elde edebilirler.

* Esnek Fiyatlandırma Politikaları: Meslektaşlarımız, değişken talep ve ekonomik dalgalanmalara uyum sağlamak için esnek fiyatlandırma politikalarını benimseyebilir. İndirimli teklifler veya özel paketler gibi esneklik sağlayan stratejiler eskiden olduğu gibi müşteri çekmeye yardımcı olacaktır. Adım adım fiyatlandırma yapmaları gerekmekte.

* Dijital Pazarlama ve Rezervasyon Sistemleri: Online varlıklarını güçlendirmek adına etkili dijital pazarlama stratejileri ve kullanıcı dostu rezervasyon sistemleri geliştirerek müşteri çekme konusunda daha başarılı olabilirler. 

* Müşteri Memnuniyetine Odaklanma: Müşteri memnuniyeti, otelcilik sektöründe başarı için kritik bir faktördür. Güler yüz, güçlü bir müşteri hizmet politikası ve geri bildirimlere hızlı yanıt, otellerin itibarını olumlu yönde etkileyebilir. 

* Yerel Deneyimler ve Turistik Aktiviteler: Otelciler, konuklarına yerel kültür ve deneyimleri yaşatmak adına iş birlikleri yapabilir. Turistik aktiviteler ve yerel turlar, konaklama deneyimini zenginleştirebilir.

* Sürdürülebilirlik Çabaları: Çevresel sorumluluk bilincini artırmak amacıyla sürdürülebilirlik çabalarına ağırlık verebilirler. Bu, çevre dostu uygulamaların benimsenmesini ve çevre sürdürülebilirlik sertifikalarının alınmasını içerebilir. O yüzden bu aşamada resmi kurumlar ile ortak çalışmalar içerisinde bulunmaları gerekmektedir.

DİL BİLEN PERSONEL BULAMIYORUZ!

* Personel Eğitimi ve Motivasyon: Kalifiye ve motivasyonlu personel müşteri memnuniyetini her zaman artırır. Personel eğitimine ve gelişimine yatırım yapmak için personellere özel dil eğitimleri, hizmet eğitimleri aldırabilirler. Biz bu konuda Arel Üniversitesi ile yabancı dil eğitimi ve misafir memnuniyet odaklı, sektörümüzün önde gelen hocalarından eğitim almaktayız.

Ekonomik duruma bağlı olarak otelcilerin adaptasyon yetenekleri ve stratejik yaklaşımları belirleyici olacaktır. Esneklik, müşteri odaklılık ve sürdürülebilirlik gibi unsurlar, sektörde başarı için kritik öneme sahiptir.

* 2024 yılında Dünya sıralamasında ilk 3’e girmek için!

Etkilendiğimiz dünya savaşlarından kaynaklı gelen turistlerin azalmasına istinaden turizmimizi ülkelere bağımlı hale getirmekten çıkarmalı ve tüm kıtalardan turist alabilen bir potansiyele dönüşmemiz gerekir. 

Yeşim Sarıtaş: Yerel bir grup oteli olarak, yurtdışı bir zincirle büyümeyi neden düşünmediniz?

Bülent Alıcı: Güzel bir soru sordunuz. 1969 yılında kurulmuş olan şirketimiz, 2024 yılına kadar onbinlerce kişiye hizmet vermiş ve binlerce kişiye iş verenlik yapmıştır. Dönem dönem Yurt dışı zincir otellerden teklifler aldık. Hiçbir zaman sıcak bakmadık, bu nedeni, kendi markamızla Made in TÜRKİYE olarak büyümek istedik. 

Bu konuda Devletimize bir önerim olacak: Resmi makamlardan, yurtdışından gelen misafirler  öncelikle kendi ülkesinin zincir otelini tercih ediyor. Biz Türk markalı otellerden daha iyi hizmet verildiği için değil, kendi markası olmasından dolayı.

Dönem dönem değişik şehirlerde, Bakanlıkların toplantıları olmakta ve bizlerden (yerli markalardan) teklif bile alınmamakta. Bu konunun bir genelge ile çözülmesi biz Made in Türkiye otellerini daha güçlü hissettirecektir. Bu konuda Sayın Bakanımızdan destek istiyoruz.

“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR TURİZM İÇİN!”

Sürdürülebilir bir destinasyon olmak, destinasyonda hizmet veren esnafa kadar sürdürülebilir olmasını sağlamak, turizme hizmet eden güçlü paydaşlar olmak için öncelikle ekonomik anlamda turizm sektörüne yönelik özel çalışmaların yapılmasıyla sorunların önemli kısmını çözebiliriz. Ekonomik anlamda tıkandığımız yerde sürdürülebilirlik ne yazık ki söz konusu değildir. İşsizlik dediğimiz alanda ise yeni personellerin yetişmesi ve turizme yönelmeleri için gerekli eğitim çalışmalarına başlanmalı. Hep birlikte olursak sorunların çoğunu aşabilir, profesyoneller olarak turizmin geleceğine, genç neslimize bu alanda yön verebiliriz.

Yeşim Sarıtaş: Sayın Bülent Alıcı, bize ayırdığınız zaman ve gerek ülkemiz gerekse Dünya’da bir eşi daha olmayan, Avrupa ile Asya arasında gerdanlık gibi nitelendirilen medeniyetler şehri İstanbul turizmi için verdiğiniz bu güzel bilgiler adına çok teşekkür ederiz.

BÜLENT ALICI KİMDİR?

Eser Hotel Yönetim Kurulu Bakanı Bülent Alıcı, 1975 İstanbul doğumlu, aslen Konyalı olan Bülent Alıcı, İstanbul Vefa Anadolu Lisesi‘nden mezun oldu. Girne Amerikan Üniversitesi ve Londra City’den mezun olduktan sonra 2004- 2008 yılları arasında Girne Amerikan Üniversitesi’nde Mütevelli Heyeti Üyeliği yaptı. Turizm, gayrimenkul, yurt sektörü, yiyecek- içecek ve inşaat sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Turizm sektöründe 2 beş yıldız, 1 dört yıldız ve 1 adet Butik otel olarak 700 oda ve 2000 yataklı gruplar ile faaliyet gösteriyor. İyi derecede İngilizce bilen Bülent Alıcı, evli ve 3 çocuk babasıdır. Alıcı aynı zamanda TÜROB ve TTYD üyesidir.

Paylaşmak Güzeldir
Yeşim SARITAŞ
1982 Samsun doğumlu Yeşim Sarıtaş, İşletme Fakültesi mezunudur. Datassist İnsan Kaynakları şirketinde 6 yıl İstatistik ve IT Satış Pazarlama Sorumlusu, Jollytur’da 2 yıl IT Proje Analistliği, Metro Travel ve Metro Turizm’de 2 yıl İş Geliştirme ve Reklam Pazarlama Müdürlüğü yaptıktan sonra Küçük Otellere ve Seyahat Acentelerine Sosyal Medya ve Satış Pazarlama konularında, Belediyelere Turizm Projeleri konularında Danışmanlık yapmıştır. Halen, Seyahat Acentesi olarak Bireysel ve Kurumsal hizmet sunmaya devam etmektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarında Kadınları temsilen görevler almış, Sosyal Sorumluluk ve Turizm Projeleri oluşturmuştur. 2017 yılında, ceza evlerinde anneleri ile büyümek zorunda olan 0-6 yaş arası çocuklar için “Minik Duvarları Yıkalım” sloganıyla düzenlediği yardım kampanyası ile takdir toplamış, Türkiye’de ilki gerçekleşen bu sosyal sorumluluk projesi ile dönemin Başbakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından ödüllendirilmiştir. 2016’dan itibaren Turizm ile ilgili güncel ve bölgesel yazılar yazmakta olup, Uluslararası Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği Fijet-Aturjet Türkiye üyesidir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.