Agora Meyhanesi

Hüseyin KURTOĞULLARI
Posted on Aralık 21, 2021, 3:19 pm
4 mins

1890’da Rum Kaptan Asteri Balat çarşısında bir meyhane açar. Meyhaneye de Rumca “Meydan” anlamına gelen “Agora” adını koyar.

Meyhane, masa yerine kullanılan dev fıçıları, ucuz şaraplarıyla kısa zamanda ün yapar. Ama meyhanenin ününü artıran olay ilgisiz bir biçimde İzmir kaynaklıdır.

Tarih 1959’dur. Onur Şenli adında bir tıp fakültesi öğrencisi komşu kızına âşık olur, ama aşkına karşılık bulamaz. Aşk acısıyla soluğu İzmir’in Agora semtindeki salaş meyhanelerinde alır. Bir gün meyhanelerden birinde içtikten sonra oturur bir mektup yazmaya başlar. Mektubun ileriki bölümlerinde fark eder ki aslında bir mektup değil bir şiir yazmaktadır. Şiirine şu adı koyar; “Gece, Şarap ve Aşk.”

Onur, şiiri yayınlatmak üzere fakültenin dergisine gönderir. Şiir kabul edilir. Şiir tam basılmak üzereyken, Ege Ekspresi Gazetesi’nin Kültür ve Sanat editörü tarafından görülür. Editör şiiri adını değiştirerek yayınlar. Şiirin adı olur “Agora Meyhanesi.”

Şiir o kadar sevilir ki, dillere pelesenk olur. Şarkısı yapılır. Şarkıyı ünlü olup söylemeyen sanatçı kalmaz. Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Gönül Yazar, Behiye Aksoy bunlardan sadece birkaçıdır.

Şarkıyı dinleyenler İzmir’deki Agora’dan habersiz Balat’taki Agora’ya akın ederler. Çünkü şarkıdaki Agora Meyhanesi’nin burası olduğunu düşünmektedirler. Haliyle geceleri burası hınca hınç dolmaya başlar. Öyle popüler bir mekân olur ki tam 286 Türk filminin meyhane bölümleri burada çekilir.

Türkan Şoray’ı, Fikret Hakan’ı, Ayhan Işık’ı, Cüneyt Arkın’ları ağırlamaya başlar. Agora Meyhanesi 2000’li yıllardan sonra da kaderine terk edilir.

Çöplük olarak kullanılmaya başlar.

AGORA MEYHANESİ

Saatlerdir boşalan kadehlere şarkılarını dolduruyorum

Ve kaldırıp kadehimi

Bu rezilcesine yaşamaların şerefine içiyorum

Burası Agora Meyhanesi

Burada yaşar aşkların en madarası ve en şahanesi

Burada saçların her teline bir galon içilir

Gözlerin her rengine bir şarkı seçilir

Sen bu sekiz köşeli meyhaneyi bilmezsin

Bu sekiz köşeli meyhane seni bilir

Burası Agora Meyhanesi,

Bu sarhoş şehrin üstüne

Birazdan bu yağmur da diner

Sen bakma benim böyle delice efkarlandığıma

Sen mesut ol yeter ki, ben olmasam ne çıkar?

Dedim ya burası Agora Meyhanesi

Bir tek iyiliğin tüm kötülüklere meydan okuduğu yer

Burası Agora Meyhanesi.

Maalesef kanserle savaşan Dr. Onur Şenli tedavi gördüğü hastanede vefat etti. (08.09.2017, İzmir) Mekânı cennet olsun…

Ersin Kalkan çok donanımlı bir gazetecidir. Ben onu Hürriyet’te iken tanıdım. Ersin Bolat’lıdır. Balat için çok çalışmaları olmuştur.

Beni bir gün Balat’taki meşhur Agora Meyhanesine götürdü. Meğerse yılların Agora meyhanesi bizim Ersin’in kendi mülküymüş. Eski günler tamamen anılardan silinmiş, içerisi kırık dökük, Ersin’in bana “Agora Meyhanesini birlikte tekrar canlandıralım” teklifini mimar gözüyle bir güzel tarayıp, ne yalan söyleyeyim, cesaret edemedim doğrusu.

Çok değil, bir yıl sonra gibiydi; bir akşam dostlarını davet ettiğinde gördüm ki Ersin müthiş bir iş becermişti. İstanbul hakiki bir meyhaneye kavuşmuştu. 

Paylaşmak Güzeldir

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.