*Sözcü Gazetesi’nde TÜRSAB hakkında yayınlanan borç konulu haber üzerine, yönetim iki ayrı açıklama yaptı. *Açıklamalarda, borçların nedeni ayrıntılı bir şekilde anlatılırken, ikinci bir açıklama ile de bilanço özeti verildi.
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB, Sözcü Gazetesi’nde yayınlanan, “Dağ gibi borcu olan TÜRSAB tasarrufu unuttu, harcamalar patladı” başlıklı haber üzerine bir açıklama yaptı. “Bir gazetede yer alan TÜRSAB ile ilgili maksatlı habere ilişkin kamuoyu açıklaması” başlığıyla yapılan açıklamada, haberin maksatlı olduğu belirtilerek, 30 Kasım 2019’da yapılan Genel Kurul’da hesapların TÜRSAB üyelerine dağıtılarak incelendiği ve Genel Kurul tarafından ibra edildiği hatırlatıldı.
İşte o haber..
Dağ gibi borcu olan TÜRSAB tasarrufu unuttu, harcamalar patladı
Corona virüsü nedeniyle zor günler geçiren turizm sektöründen bir kötü haber de TÜRSAB’dan geldi. Türkiye’deki yaklaşık 11 bin seyahat acentasının çatı kuruluşu olan TÜRSAB’ın 2019 sonu itibariyle borç yükünün 759 milyon lirayı aştığı belirlendi. Öte yandan, kendisine bağlı birlik ve kuruluşların hemen hemen hepsinin zarar ettiği TÜRSAB’ın gider kalemindeki artış dikkat çekti.
TÜRSAB hemen yanıt verdi
BİR GAZETEDE YER ALAN TÜRSAB İLE İLGİLİ MAKSATLI HABERE İLİŞKİN KAMUOYU AÇIKLAMASI
Bugün (11.04.2020) Sözcü Gazetesi’nde yer alan bir haberde; “TÜRSAB’ın 2019 yılı itibarı ile borçlarının arttığı, tasarruf yerine harcamalarını arttırdığı” belirtilerek, haberi Bakanlık tarafından yapılan incelemeye dayandırmaktadırlar.
Bu yalan ve maksatlı haberin “bayram değil, seyran değil” iken yayınlanmasının sebebini, haberin kaynağı ile olan ilişkisini aşağıdaki bilgiler ışığında sorgulamak gerekmektedir:
1- TÜRSAB yönetimi 1 Aralık 2019 tarihinde yapılan 24. Genel Kurulu’nda seçilmiştir. Bu Genel Kurul’da 2019 yılı Kasım ayı dahil hesaplar üyelerle paylaşılmış, tüm hesaplar üyelere basılı olarak dağıtılmış ve TÜRSAB web sitesinde yayınlanmıştır.
2- Genel Kurul, 30 Kasım 2019 tarihinde, 23. Dönem Yönetim Kurulu’nu OY BİRLİĞİ ile ibra etmiştir.
3- TÜRSAB’ın 23. Dönem öncesinde, Başaran Ulusoy dönemlerinde oluşmuş borçları ile ilgili Bakanlık tarafından bir işlem yapılmamış, Birlik hacizlerle boğuşurken, personele birikmiş ücret borçları dahil olmak üzere geçmiş dönem borçlarını ödemeye başlamıştır.
4- 30 Kasım – 1 Aralık 2019’da gerçekleşen 24. Genel Kurul’da Bakan tarafından bir araya getirilen koalisyonun açık farkla seçimi kaybetmesi üzerine, 2 Aralık günü Bakanlık müfettişleri TÜRSAB’da görevlendirilerek inceleme başlatmışlardır.
5- Müfettişlerin henüz incelemelerini tamamlamamış olmaları nedeniyle hazırlanmış ve Birliğe iletilmiş bir rapor mevcut değildir.
6- TÜRSAB’ın borçları ARTMAMIŞ, AZALMIŞTIR. Buna rağmen TÜRSAB, tüm işlevlerini yerine getirmekte, etkin çalışmasını sürdürmektedir.
Anlaşıldığı kadarıyla; yukarıdaki gerçeklere ulaşmak için evrakları incelemek, ilgililerle görüşmek gereğini duymayanlar, bilgisayar başında yapılacak 15 dakikalık incelemeyi de ihmal etmiş ya da haberi sipariş edenin gücü nedeniyle gereksiz bulmuştur.
Bu imzasız ve her yönüyle yalan, yanlışla dolu haberin yayınlanmasının nedeni ve haberin kaynağı, Sözcü Gazetesi’nin açıklaması gereken bir husus olarak sorgulanmalıdır. Haberin nedeni ve zamanlaması üzerine düşünüldüğünde, bu asılsız ve algı operasyonu amaçlı haberin, TÜRSAB yönetimi ile çatıştığı herkes tarafından bilinen ve gazete ile büyük reklam ilişkisi içinde bulunan makamın isteği ile yapılmış olduğu anlaşılmaktadır.
TÜRSAB’ın tüm hesapları şeffaf ve yakın zamanda üyelerine tüm açıklığı ile sunulduğu gibi; isteyen her gazeteciye de açıktır.
TÜRSAB yönetimi sektörün tarihteki en büyük krizi ile ilgili mesleğin ve üyelerinin hayatta kalabilmesi için cansiperane çalışmaktadır. Bu olağanüstü dönemde ortaya çıkan bu haber benzeri girişimlerle uğraşmaktan öte işler vardır. Bu girişimlerin organizatörleri de tarihte üstlendikleri bu kirli rolleriyle yerlerini alacaklardır.
Gün çalışmak günüdür.
Gerçekler güneş gibidir, çamurla sıvanamaz…
Kamuoyuna saygıyla duyururuz.
BİLANÇO ÖZETİ VERİLDİ
TÜRSAB Yönetimi, yaptığı açıklama ile yetinmeyip, üstüne bir de kurumun bilançosunun özeti verildi. TÜRSAB’ın borcunun 2018 öncesi dönemine ait olduğu ve o döneme ait 50 milyon TL borcun yeni yönetim tarafından ödendiği açıklanan duyuru ise şöyle:
TÜRSAB’IN TÜM BORCU 2018 ÖNCESİ DÖNEME AİTTİR, 2019 SENESİNDE İSE GEÇMİŞ DÖNEME AİT ELLİ MİLYON TL BORÇ ÖDENMİŞTİR
TÜRSAB MALİ DURUM ÖZET BİLGİSİ
TÜRSAB’ın mali durumunu incelemek için,
1- Birlik ve İktisadi İşletme
2- İştirakler
hesaplarına bakmak gerekir.
BORÇ MİKTARI
TÜRSAB ve iştiraklerinin toplam borcu, Bağımsız Denetim Raporlarında 2018 yılı Mart ayı itibariyle 560 milyon TL olarak tespit edilmiştir. Borcun en büyük kısmı TÜRSAB Ltd. Şti unvanlı iştirake aittir.
Şu anda Mevcut yönetimin sorumlu olduğu; TÜRSAB Birlik ve İktisadi işletmesi ile ilgili konsolide mali veriler şu şekildedir.
31.12.2019 Tarihli Konsolide Bilançoya Göre:
TÜRSAB’ın Konsolide Borcu; 9.887.770 TL,
TÜRSAB’ın Konsolide Likit Mevcudu: 15.301.680 TL dir.
TÜRSAB LTD. ŞTİ’nin borcu ise:
31.12.2019 da tarihli mali tablolara göre:
480.000.000 TL (Dört yüz seksen milyon) dir.
Bu şirketin geçmiş dönemden gelen borçlarının yaklaşık olarak 50 milyon TL’si yeni yönetim tarafından ödenmiştir, bugün itibariyle toplam borcu cari kurlarla 400 milyon TL civarında olup, KOMER Kongre Merkezi’nde hissesi ve tamamı ipotek altında olan taşınmazları mevcuttur.
Görüldüğü üzere; TÜRSAB’ın borcu artmadığı gibi, varlıkları artmış, faaliyetine son verilen TÜRSAB Limited Şirketinin borçlarından dahi yaklaşık 50 milyon TL ödenmiştir.