Efendim turizm politikaları gerek ürün çeşitliliği ve gerekse ülkede hizmet ve ürün dağılım politikaları ile ilgili, yaşanan birçok kriz ve yanlış yatırımlardan sonra nihayetinde devlet baba olaya bir düzen vermeye karar verdi. Biliyorsunuz Kalkınma Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı tarafından çeşitli eylem planları hazırlandı, şuralar düzenlendi. Etkin politikada proje üretmek veya politikaya katkıda bulunmak için asıl rol alanlar bu işin içinde yoktu. Kalkınma bakanlığı sağlık turizmi eylem planı yaptı yine çalışan kesimden hatta yatırımcılardan hiç kimse yoktu.


Barselona 1992 Olimpiyatlarına hazırlanırken şehir yılda 300 – 500 bin civarında turist anca alıyordu. Olimpiyatlara hazırlanırken başta ticaret odası olmak üzere kurulan komiteye ilgili tüm birimler çağrıldığı gibi sokak sanatçılarından tutun, seyyar satıcıya kadar şehrin tüm sahipleri komitede yer aldı. Yoktan bir marka şehir yaratılar. Yılda 5 milyon turist hedeflenmişti, durum ortada 2017 yılı resmi olmayan kaynaklara göre 12 milyon yabancı turist en az bir gece şehirde konakladı. Geri dönüş tüm turizm yatırımcısı, çalışanı ve yan sektörleri ihya etti.

Bizim politikalarımız ise rant üzerinden döndüğü için köşe taşlarını genellikle o pastanın en çok kremasını kim yemek istiyorsa bu tür politikalarda gerekli masada yada koltukta onlar yer alıyor. Durum ortada, İstanbul gibi bir şehir Paris – Londra ve LA ile rekabet etmemiz gerekirken, maalesef Barselona ile bile rekabet edemiyoruz. Sonrada şikâyet ediyoruz alt kadro personel bulamıyoruz diye. Arkadaşlar yatırım sadece binaya olmaz, personele yatırım yapmaz, bütçenize eğitim giderlerini ilave etmezseniz durum ortada.

En küçük krizde personeli işten çıkarır Genel Müdürü çıkarıp yeğeninizi yada muhasebecinizi otelin başına koyarsınız, sonra da şaşırırsınız fiyatlar neden düştü diye. otel neden kâr etmiyor diye. Aslında söylemek istediğim her şeyde olduğu gibi her ne kadar özel sektörün önünü açmak adına sektöre destek olsa da, devletin bir plan ve programı olmayınca turizmimiz de birkaç idealistin çabalarıyla anca bu kadar kontrol altında tutulabilmektedir.

Yani işin neresinden tutsam bir eksik görmemek mümkün değil. Sağlık Turizmi Kalkınma Planı yapılmış, bu komisyonda ne turizm yatırımcıları ne de TUROYD gibi otel profesyonelleri yer almış. Hatta davet bile edilmemişler.

Özet olarak bir Turizm politikamız olacak, Turizm kalkınma planımız olacak ama bu programlar hazırlanırken işin içerisinde, bu işin sahipleri kimler ise mutlaka temsilcileri yer alacak. Hatta Taksiciler Federasyon Başkanı bile komisyonda yer alabilirse Turizmde Taksicilerin bile ne kadar önemli rol aldıklarını kavramış oluruz.

Paylaşmak Güzeldir
ORHAN GENCELİ
Özellikle yurt içi ve yurt dışı deneyimine sahip olması ile açılış ve yeniden yapılanmada önemli tecrübeleri ile tanınıyor. Otelcilik lisesi, Turizm işletme mezunu ve Florida International Üniversite’de yüksek lisans yapan temelden bir turizmcidir. Otelcilik lisesi stajını 1984 yılında Hilton’da yaparak mesleğe başlayan ve tecrübeleri arasında Hyatt Otelleri, Intercontinental otelleri, Royal Caribbean Cruise Line Miami, Cevahir otelleri ve Dedeman Bulgaristan Otelleri, Radison Blu Leogrand Moldovada çeşitli yönetim kadrolarında bulunmuş, Silence İstanbul Hotel Convention Center da Genel Müdür yardımcısı, Haliç Kongre Merkezi’nde operasyondan sorumlu Genel Müdür ve en son Qalaaltı Hotel & Spa Medikal Center – Azerbaycan da Açılış Genel Müdürü ve Wyndham İstanbul Airport otelde Genel Müdür olarak görev almıştır. Görevlerini icrası süresince birçok otel açılış ve yeniden yapılandırma yapması ile birlikte bir cruise gemisi açılışı tecrübesi edindi. Ayrıca Dünyanın bir çok ülkesinde (Azerbaycan, ABD, Dubai, Moldova, Bulgaristan, , Kazakistan, Qatar, Gana, Libya, v.s) yeni açılan birçok otel yatırımına; yatırım ve açılış danışmanlığı yapmıştır. Birçok Restaurant yatırımına danışmanlık vermiştir, birçok zincir Restaurant gruplarına kurumsal alt yapı oluşumunda danışmanlık yapmıştır. Bir çok ilimizde ve yutdışında bir çok destinasyonda, destinasyon yönetimi hakkında danışmanlık ve seminerler vermiştir. Tüm konseptini kendisinin yaptığı ve kendine ait geliştirdiği bir Restaurant markası vardır. Genceli TUROYD (Turizm Otel Yöneticiler Derneği) Yönetim kurulu üyesidir. Ayrıca çeşitli sektörel yayınlarda ve portallarda köşe yazarlığı yapmaktadır ve TUYED (Turizm Yazarları Derneği) Üyesidir. Genceli www.hotelrestaurant.press haber sitesinde mesleki yazılarına devam etmektedir.

CEVAP BIRAKIN

You must be logged in to post a comment.