Doksanlı yılların ortalarıydı… Seyahat endüstrisinde, internet diye bir kavramdan yeni yeni bahsedilmeye başlanmıştı. Dönemin bilgisayarları da kağnı gibi yavaş ve pahalıydı, akıllı telefonlar yoktu, hatta eski model cep telefonları bile insanların eline doksanların ikinci yarısından sonra ulaşmaya başlamıştı. Digital kameralar da yoktu. Kısacası teknolojinin tamamen hızlanmadığı böyle bir dönemdi.
Bu yıllara kadar oteller hizmetlerini pazarlamak için görsellerini verimli kullanamıyordu. Otellerin çekilen fotoğrafları, klasik fotoğrafçıların kullandığı karanlık odalardan çıkartılan dialar (pozitif filmler) ile gerçekleştiriliyor ve tur operatörlerine böyle sunulup kataloulara basıldıktan sonra satış acentelerine dağıtılıyordu. Gezginler ve tüm tatilseverler gidecekleri otelleri, acentelerden satın alırken bu kataloglardan ve tatil kitaplarından buluyorlardı. Başka bir ortamda, gitmek istedikleri otellerin görsellerini görmeleri nerdeyse olanaksızdı. O zamanlar da, teknoloji böyle uçacak bir gün cep telefonları icat edilecek ve insanlar görüntülü konuşacak, birbirlerine fotoğraf gönderecek,anlık paylaşabilecek, kimse buna inanmazdı. Bilim Kurgu filmlerinde ancak bunları görebileceğimiz düşünülürdü.
Ama doksanlı yılların ortasında digital kameraların üretimin çok hızlı bir ilerleme göstermesiyle beraber hafıza kartlarının kullanımı da yoğun bir patlama yaşadı, zamanla gelişen teknoloji dünyasında, PC kullanımı da hızla arttı ve digital ortamlara fotoğraf aktarmanın yolu tamamen açıldı. Daha sonraları dizüstü bilgisayarlar, cep bilgisayarları ve diğer mobil cihazların üretimi hızlandı. Şimdi, her gün neredeyse yeni bir model piyasaya sürülüyor. Bu cihazların geliştirilmesiyle birlikte daha kullanışlı sosyal medya programları hazırlanıyor, sürekli geliştiriliyor ve güncelleniyor. Digital ortam, gerçek dünyanın önünde ilerleyip ona rehberlik ediyor, onu yönlendiriyor…
Peki Seyahat Endüstrisi bu gelişmelere ne kadar ayak uydurabiliyor?
Günümüzün insanları adeta ellerinde cep telefonlarıyla yatıp, cep telefonlarıyla kalkıyor, her an yanlarında taşıyorlar. Onlarsız hiçbir yere gidemeyecek kadar tutsağı olmuş durumdalar. Dolayısıyla gezme ve merak duygusuyla beraber tatil programlarını yaparken, digital platformlarda gözlerine çarpan her şeyden, paylaşılan her fotoğraftan, her videodan, her yorum ve bilgiden doğal olarak etkilenebiliyorlar.
İnternet dünyasının bu sonsuzluğu ve derinliği, seyahat blog siteleri, sosyal medya platformları, mobil cihaz uygulamaları, fotoğraf ve video paylaşım sitelerinin çok hızlı gelişmesine rağmen, biz oteller olarak bunu başarmakta zorlanıyoruz. Teknolojiye ayak uydurmakta çok geç kalıyoruz. En etkileyici görsel araçlarımız olan fotoğraf ve videoları verimli kullanamıyoruz. Digital ortamların bizlere sunduğu fırsat zenginliğinden yararlanamıyoruz ve onları değerlendiremiyoruz. İnternet ortamında gezgin adaylarıyla kolayca yüzleşebildiğimiz web sitelerimizde ve diğer satış portallarında cep telefonlarından ve digital kameralardan çektiğimiz kalitesiz fotoğrafları kullanıyoruz ve en az beş yıl olduğu yerde bırakıyoruz. Teknoloji çözünürlük ve hız kalitesini yükselttikçe biz gereken anlık güncellemeleri yapamıyoruz, yapmıyoruz, geç kalıyoruz. Tavşan ve kaplumbağa misali!
Biliyoruz ki, sanal bir ortamda bir ürünü iyi satabilmenin yolu, onu doğru yöntemlerle anlatmaktan geçer…